Φώτα στα αυτοκίνητα την ημέρα

 

Όταν τα φώτα ημέρας έγιναν υποχρεωτικά, συζητούσαμε για τη χρησιμότητά τους και η γενική εικόνα που είχαν οι περισσότεροι οδηγοί ήταν πως το μέτρο αφορούσε στις βόρειες χώρες που έχουν συννεφιά και σκοτάδι από νωρίς το χειμώνα. Χωρίς πλάκα, αυτή ήταν η εντύπωση.

Και είναι ακόμη. Φαίνεται στο δρόμο. Αν το αυτοκίνητό σου είναι παλιότερο μοντέλο και δεν έχει φώτα ημέρας αλλά κυκλοφορείς με τα φώτα αναμμένα, στα πρώτα 100 μέτρα θα σου κάνουν νόημα δέκα φορές.

Σαφώς καλοπροαίρετα «φίλε τα φώτα», γιατί νομίζουν πως τα ξέχασες. Και σε ειδοποιούν για να μη ζημιωθείς που οδηγείς με τα φώτα αναμμένα. Όμως για ποια ζημιά μιλάμε; Σίγουρα ΔΕΗ δεν πληρώνουμε για τα φώτα. Πληρώνουμε όμως τίποτε άλλο;
Σε έρευνες που είχαν γίνει πριν παρθεί η απόφαση για τα υποχρεωτικά φώτα ημέρας, κατά μέσο όρο η αύξηση της κατανάλωσης από τα αναμμένα φώτα, τα κανονικά, αυτά που ανάβουμε τη νύχτα, ήταν 0,4%. Όχι τέσσερα αλλά μηδέν κώμα τέσσερα. Δηλαδή σε μια κατανάλωση 10 λτ./100χλμ. θα κάψουμε ακόμη 0.04 λίτρα. Ένα μικρό κρασοπότηρο. Αν τα έχουμε αναμμένα όλο τον χρόνο, στις 15.000 χλμ. θα έχουμε κάψει έξι λίτρα. Με 1,5 ευρώ το λίτρο μιλάμε για 9 ευρώ το χρόνο. Αυτό κοστίζουν.


Αξίζουν όμως; Δεδομένης της εντύπωσης πως χρειάζονται στις βόρειες χώρες, το πρόβλημα δεν είναι τα 9 ευρώ, αλλά να πεισθεί ο κόσμος να τα ανάβει γενικά. Οι λάμπες θα καούν στα πέντε αντί για τα δέκα χρόνια, οπότε ούτε αυτό είναι θέμα. Το θέμα είναι πως με τόσα αυτοκίνητα στους δρόμους, αν δεν υπάρχει κάποιο διακριτικό, δεν ξεχωρίζουν αυτά που είναι σταθμευμένα από αυτά που είναι εν κινήσει. Ο λόγος που τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά τα φώτα ημέρας δεν είναι μόνο για να «φαίνονται» καλύτερα τα αυτοκίνητα, αλλά για να ξέρουμε όλοι ποια κινούνται και ποια όχι.


Ακόμη πιο σημαντικό, στα αυτοκίνητα χωρίς αυτόματα φώτα, τα φώτα ημέρας αποτελούν υποτυπώδη φωτισμό όταν οι οδηγοί τους αμελούν να τα ανάψουν σε τούνελ ή όταν βρέχει, έχει καταχνιά ή όταν σκοτεινιάζει αλλά για «οικονομία» κάποιοι θεωρούν ότι «βλέπουν μια χαρά» χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι άλλοι απέναντί τους δεν βλέπουν τίποτα.
Τα φώτα είναι απολύτως απαραίτητο να είναι αναμμένα όταν το αυτοκίνητο κινείται και για αυτό τα αυτόματα φώτα σύντομα θα προστεθούν στη λίστα του υποχρεωτικού εξοπλισμού.


Είναι απαραίτητα λοιπόν; Είναι για τις βόρειες χώρες; Και γιατί δεν τα ανάβουν τόσοι οδηγοί που τα αυτοκίνητά τους δεν έχουν φώτα ημέρας; Φοβούνται την κατανάλωση, τις λάμπες ή το κράξιμο;