Ο Σεπτέμβριος, μήνας επιστροφής για τους περισσότερους, είναι εδώ. Καιρός λοιπόν να δούμε αν και το αυτοκίνητο μας γύρισε σε καλή κατάσταση από τις ταλαιπωρίες του καλοκαιριού και είναι έτοιμο να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του τον χειμώνα. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα απρόοπτα καθώς εκτός από το ότι θα μας χαλάσουν τη διάθεση, σίγουρα θα μας βγάλουν και εκτός προϋπολογισμού.

Ένας τυπικός έλεγχος 7 σημείων λοιπόν είναι απαραίτητος πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας.

1. Στάθμη ψυκτικού υγρού: Ελέγχουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού που είναι υπεύθυνο για τη ψύξη του κινητήρα. Συμπληρώνουμε αν και όσο χρειάζεται. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο ένας κινητήρας που καλείται να λειτουργήσει χωρίς τη σωστή στάθμη ψυκτικού υγρού, έχει μεγάλες πιθανότητες να υποστεί σοβαρές ζημιές.

 

2. Λιπαντικό: Ελέγχουμε τη στάθμη του λιπαντικού, συμπληρώνουμε αν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Αν πάλι πλησιάζουν τα χιλιόμετρα για αλλαγή λιπαντικού, καλό θα ήταν να γίνει άμεσα. Η έλλειψη ή η λειτουργία του κινητήρα με «ταλαιπωρημένα» λιπαντικά μειώνουν σημαντικά το χρόνο ζωής του.

 

3. Φίλτρο Αέρα: Ελέγχουμε το φίλτρο αέρα, αν έχει μαζέψει πολύ σκόνη και σκουπίδια το αλλάζουμε, ενώ στην περίπτωση που μιλάμε για ελεύθερο φίλτρο αέρος, απλά το καθαρίζουμε και το επανατοποθετούμε. Ένα βρόμικό φίλτρο αέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης σε ποσοστό 10%.

 

4. Λιπαντικό συστήματος μετάδοσης: Ένας προληπτικός έλεγχος των βαλβολίνων σίγουρα δεν έβλαψε ποτέ, καθώς είναι υπεύθυνες για τη λίπανση του κιβωτίου ταχυτήτων. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαρροή μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τις αλλαγές ταχυτήτων και υπερθέρμανση του κιβωτίου.

 

5. Υγρά φρένων: Καλό είναι να κάνουμε έναν έλεγχο στη στάθμη του υγρού φρένων. Αν έχει μειωθεί το υγρό στο δοχείο είτε υπάρχει κάποια διαρροή στο σύστημα πέδησης, είτε ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε τακάκια. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει απλά συμπληρώνουμε με το υγρό φρένων που συστήνει ο κατασκευαστής του οχήματος.

 

6. Κατάσταση Ελαστικών: Μια γρήγορη ματιά στα ελαστικά του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη. Ρωγμές, εξογκώματα ή έλλειψη αυλακώσεων δείχνουν ελαστικά ακατάλληλα. Η αλλαγή τους αν και δαπανηρή κρίνεται απαραίτητη αφού προέχει η ασφάλεια τόσο η δική μας όσο και των ανθρώπων που μπαίνουν στο αυτοκίνητό μας.

 

7. Πίεση ελαστικών: Το ιδανικό θα ήταν ο έλεγχος αυτός να γίνεται μία φορά στις 10 ημέρες. Η λανθασμένη πίεση των ελαστικών εκτός του ότι αυξάνει την κατανάλωση, επηρεάζει το κράτημα του αυτοκινήτου και μειώνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Για να βρείτε τη σωστή πίεση για το αυτοκίνητό σας συμβουλευτείτε το βιβλίο κατασκευαστή

Καλή επιστροφή.